piątek, 7 października 2011

Sałatka z zielonej papryki

Uwielbiam te sałatkę za jej oryginalny smak i niesamowity aromat.
                                  Składniki:
  • ok.1 kg zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody z gotowania papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Połączyć paprykę z cebulą - posolić i odstawić na 1 godzinę.
Zagotować 200 ml wody,wrzucić paprykę z cebulką i gotować ok. 2 minut pod przykryciem.
Osączyć i wystudzić.
Wodę z gotowania w ilości 1 łyżki zatrzymać.
               Przygotować sos:
1 łyżeczkę cukru rozetrzeć dokładnie z solą, pieprzem i oliwą.
Dodać ocet i 1 łyżkę wody z gotowania papryki.
Wystudzoną paprykę z cebulą polać sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Papryka i cebula pokrojone i posolone. Nie mogę sie doczekać efektu końcowego.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger