niedziela, 30 października 2011

Sałatka z rzodkiewki i kopru włoskiego

Przepis kuchni włoskiej podany i w jego wersji Jamiego Oliviera.
Przepis dodaję do akcji Viva Italia jako przystawkę pobudzającą apetyt, antipasti.
Sałatka z rzodkiewek i kopru włoskiego.
                
                  Składniki:
  • rzodkiewka
  • koper włoski
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
              Przygotowanie:
Ilości składników w tej sałatce są całkowicie dowolne, ile dacie radę zjeść, należy pamiętać tylko o jednym, że na 2 części kopru włoskiego przypada jedna część rzodkiewki.
Wybieraj twarde rzodkiewki, lepsze są te podłużne - ja miałam gigantyczne rzodkiewki zakupione na zaprzyjaźnionym stoisku targowym ale są one chrupiące i soczyste, nadały się znakomicie.
Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą.
Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki.
Rzodkiewkę umyj, osusz i cienko pokrój.
Z kopru włoskiego odetnij zieloną część i odłóż ją na bok, usuń korzonek i zewnętrzne twarde liście, całość przekrój na pół i potnij na jak najcieńsze paski w kierunku od korzenia do liści.
Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i wrzuć kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące.
Po 15 minutach odcedź je i osusz, polej sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny - dodałam 1 łyżkę octu balsamicznego.
Całość udekoruj zielonymi listkami kopru.
Zanim zdążyłam zrobić fotkę to koper włoski został pokrojony i nie pokażę Wam jaki miałam a szkoda bo był pyszny i chrupiący ale taki bardziej bulwiasty i okrągły jak zaleca Jamie.
Życzę smacznego.
Przepis dołączam do akcji     VIVA ITALIA
jako przystawkę antipasti.

4 komentarze

  1. koper włoski ostatnio go polubiłam, a twoja sałatka do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Drobna uwaga: proporcje nie są dowolne, są ściśle określone: 2:1.
    Jedno przeczy drugiemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok, rozumiem. Zwykłe przejęzyczenie, chodzi oczywiście o ilości że są dowolne a proporcje ściśle określone.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger