środa, 12 października 2011

Cukier z płatków groszku cukrowego

Inspiracja z bloga  smakchwili
Koleżanka przyniosła mi bukiecik kwiatów groszku cukrowego a zapach był tak powalający że zapragnęłam go na dłużej i stąd mam pachnący cukier.

                          Potrzeba:
  • 1 garść płatków groszku pachnącego
  • 1 szklanka cukru

Płatki oczyszczamy z pyłków.
Następnie płatki rozcieramy w blenderze.
Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki.
Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia.
Może to trwać nawet 2 dni. 
Jeśli chcecie to można cukier zmielić i powstanie cukier puder kwiatowy.....pachnie w całym domu.
Polecam!


Smacznego!

3 komentarze

  1. to groszek pachnący jest jadalny? Wiem, że jego nasiona sa trujące, ale nie wiem co z płatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Daga zjadłam już połowę i nic mi nie jest więc chyba trujące nie są:-)
    Wyczytałam że się nadają:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger