wtorek, 20 września 2011

Sałatka Caprese

Przepis kuchni włoskiej.
Przepis znalazłam na blogu  u PREZYDENTOWEJ.

                  Składniki:
  • 2 mozzarelle (duże kulki)
  • 2-3 duże pomidory
  • 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pieprz z młynka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 5-6 gałązek świeżej bazylii

Ser i pomidory pokroić w okrągłe plasterki, układać na dużym talerzu dookoła na przemian.
Ocet balsamiczny wlać do kubeczka, wsypać sól, cukier, bazylię, odstawiam na 10 minut, następnie  dokładnie mieszam.
Na koniec dolewam oliwę (ok. 6 łyżek), ponownie mieszam, polewam łyżką równo miernie pomidory i mozzarellę.
Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą.
Aromatyczna i pyszna polecam wszystkim tym którzy nieznają smaku Caprese .
Smacznego.

2 komentarze

  1. Doroto, fajnie zrobiłaś z tym lekkim nieładem na talerzu! :)) Cieszę się, że smakowało, robię jeszcze inne wersje caprese, ta jest najbardziej klasyczna wg mnie, dlatego na razie tylko tę zamieściłam. Widzę, że amatorów znajdzie się wielu, więc chyba pora na jeszcze inaczej doprawione caprese, które uwielbiam ponad wszystko! :) ;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger