wtorek, 20 września 2011

Marchewkowiec

Jest to ciasto z  LETNIEJ  AKADEMII  PIECZENIA   LEKCJA 3


                 Składniki:
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi

Wszystkie składniki sypkie wymieszać.
Marchew zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodaj rozpuszczoną Kasię i marchewkę.
Dodawaj partiami mąki.
Dobrze wymieszaj.
Formę o wymiarach 22 x 27 wysmarować Kasią i wysypać mąką.
Przelać ciasto do formy i piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ponieważ dla moich bliskich ciasto było ach i och ale za suche, więc trochę je musiałam "zwilgotnić ".
                   Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietanfiksy
  • słoiczek konfitury jeżynowej (zapasy jeszcze z tamtego roku)

Ciasto przekroiłam na pół i posmarowałam konfiturą a następnie bitą śmietaną.
Przykryłam drugim blatem i w ten sposób wyszła W-Z marchewkowa.
Smacznego.

4 komentarze

  1. też go robiłam, post już czeka na opublikowanie :) może miałam inszą marchewkę :) ale moje było dość wilgotne. niemniej świetny pomysł z tym przełożeniem

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ciocia zawsze przemycała mi w takich ciastach warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewkowiec zdecydowanie uwielbiam! ten prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger