piątek, 2 września 2011

Marchewka z zieloną papryką do słoików

Jest to pyszna sałatka do słoików.
Przepis na to cudo dostałam kilka lat temu i od tej pory robię ja ciągle.
Smakuje wybornie.

Składniki:
  • 1000 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 zielone papryki
  • 1 przecier pomidorowy - nieduży słoiczek - 150 g
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie marchewki:

  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry a następnie ugotować na pół twardo, odcedzić i wystudzić.
  • Paprykę pokroić w kostkę i osolić aby zmiękła.
  • Cebulę pokroić w kostkę i również posolić.
  • Składniki zalewy zagotować.
  • Wrzucić marchew, paprykę i cebulę i dobrze wymieszać.


  • Wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
  • Spróbujcie a nie pożałujecie.

Smacznego!
Przepis z archiwum.

8 komentarze

  1. Ciekawa sałatka do słoików. Właśnie wróciłam z rynku z 3 kg papryki...Na pewno część zamarynuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram! Takie rzeczy trzeba robić! Bo zima za pasem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam podobny przepis, z wiekszymi proporcjami, ale dodaje sie takze musztarde z ziarnami gorczycy, a papryke daje sie kolorowa. Ale salatka jest w mojej rodzinie juz ze 20 lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotka a ten przecier gotujesz razem z zalewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagotowac należy przecier, ocet,olej i cukier i wrzucić do tej zalewy warzywa.
      To ma byc gęste.

      Usuń
  5. Przepis super. W domu wszyscy się zajadają.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger