piątek, 2 września 2011

Marchewka z zieloną papryką do słoików

Jest to pyszna sałatka do słoików.
Przepis na to cudo dostałam kilka lat temu i od tej pory robię ja ciągle.
Smakuje wybornie.

Składniki:
  • 1000 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 zielone papryki
  • 1 przecier pomidorowy - nieduży słoiczek - 150 g
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie marchewki:

  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry a następnie ugotować na pół twardo, odcedzić i wystudzić.
  • Paprykę pokroić w kostkę i osolić aby zmiękła.
  • Cebulę pokroić w kostkę i również posolić.
  • Składniki zalewy zagotować.
  • Wrzucić marchew, paprykę i cebulę i dobrze wymieszać.


  • Wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
  • Spróbujcie a nie pożałujecie.

Smacznego!
Przepis z archiwum.

10 komentarze

  1. Ciekawa sałatka do słoików. Właśnie wróciłam z rynku z 3 kg papryki...Na pewno część zamarynuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram! Takie rzeczy trzeba robić! Bo zima za pasem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam podobny przepis, z wiekszymi proporcjami, ale dodaje sie takze musztarde z ziarnami gorczycy, a papryke daje sie kolorowa. Ale salatka jest w mojej rodzinie juz ze 20 lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotka a ten przecier gotujesz razem z zalewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagotowac należy przecier, ocet,olej i cukier i wrzucić do tej zalewy warzywa.
      To ma byc gęste.

      Usuń
  5. Przepis super. W domu wszyscy się zajadają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej :) a jak później to jesz?. Na ciepło czy na zimno prosto ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno, tego się już nie podgrzewa. Do kanapek, do obiadu lub tak jak napisałaś ze słoika samo bo takie jest pyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger