Przepis na to cudo dostałam kilka lat temu i od tej pory robię ja ciągle.
Smakuje wybornie.
Składniki:
- 1000 g marchewki
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- 1 przecier pomidorowy - nieduży słoiczek - 150 g
- 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry a następnie ugotować na pół twardo, odcedzić i wystudzić.
- Paprykę pokroić w kostkę i osolić aby zmiękła.
- Cebulę pokroić w kostkę i również posolić.
- Składniki zalewy zagotować.
- Wrzucić marchew, paprykę i cebulę i dobrze wymieszać.
- Wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
- Spróbujcie a nie pożałujecie.
Smacznego!
Przepis z archiwum.
8 komentarze
Ciekawa sałatka do słoików. Właśnie wróciłam z rynku z 3 kg papryki...Na pewno część zamarynuję :)
OdpowiedzUsuńPopieram! Takie rzeczy trzeba robić! Bo zima za pasem;)
OdpowiedzUsuńJa mam podobny przepis, z wiekszymi proporcjami, ale dodaje sie takze musztarde z ziarnami gorczycy, a papryke daje sie kolorowa. Ale salatka jest w mojej rodzinie juz ze 20 lat ;)
OdpowiedzUsuńMoże chociaz imię poproszę???
UsuńNadal nie czytacie mojej prośby:-(
Dorotka a ten przecier gotujesz razem z zalewą?
OdpowiedzUsuńZagotowac należy przecier, ocet,olej i cukier i wrzucić do tej zalewy warzywa.
UsuńTo ma byc gęste.
Przepis super. W domu wszyscy się zajadają.
OdpowiedzUsuńCieszę się, u mnie też.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.