wtorek, 16 sierpnia 2011

Pierogi na waflach

Oryginalny przepis u JUSTYNY  i jej Kuchennych Fascynacjach.
Bardzo mnie zafascynowały te pierogi i oto i ja je mam.
Pysznie.

                 Składniki na farsz :
  •     1 kg ziemniaków
  •     2-3 średnie cebule
  •     400 g twarogu
  •     sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy.
Cebule obieramy, tniemy w drobną kostkę, podsmażamy najlepiej na margarynie na złoty kolor.
Ostudzone ziemniaki wraz z serem przeciskamy przez praskę.
Dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
                        Ponad to :
  •     2 kwadratowe wafle
  •     2-3 jajka
  •     bułka tarta
  •     sól, pieprz
  •     margaryna do smażenia

Cały farsz nakładamy na jednego wafla, równamy.
Przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy z góry, żeby cała powierzchnia była w miarę równomierna. 
Kroimy ostrym nożem na kwadraty, prostokąty, trójkąty czy co tam nam się zamarzy.
Jaja roztrzepujemy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Pocięte wafle z farszem obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z dowolnym sosem...wyborny smak.
Smacznego.
Przepis od Justyny.

6 komentarze

  1. Niezwykle pomysłowo ;) Wyglądają bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też bardzo zaintrygowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że posmakowały. Wspaniale wyglądają,aż znowu nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne danie! ciekawe jak smakuje bo wygląda bombowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. oryginalny pomysł, ale zapowiada się bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Czaję się na te pierogi i czaję, a tak mnie kuszą, że chętnie zrobiłabym je już dziś :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger