wtorek, 12 lipca 2011

Wino ziołowe a'la Ciociosan

Wino to robiłam już nie raz nie dwa i naprawdę polecam.
Ma subtelny ziołowy smak i zadowoli niejednego konesera.

                 Składniki:
  • 5 l wody
  • 70 g drożdży piekarskich
  • 2 kg cukru
  • 1 kg ryżu
  • 70 g rodzynek
  • 11 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu naturalnego
  • 17 goździków
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 cytryna

Wodę przegotować,ostudzić,rozpuścić cukier.
Ryż opłukać,cytrynę ze skórką pokroić w kostkę.
Drożdże wymieszać w wodzie z cukrem.
Wszystkie składniki połączyć.
Wlać do balona na wino,przykryć korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy.
Po 5 tygodniach zlać i przecedzić wino przez gazę.
Do przecedzonego wina dodać 2 szklanki cukru i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
A potem delektować kubki smakowe !
Na zdrowie.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Lubię sączyć winka, Twoje zapowiada się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco!
    Napewno też smaczne - ja też robię wina ryżowe - są mocne i smaczne :)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger