piątek, 8 lipca 2011

Tarta z brokułami i kalafiorem


Łatwo można łączyć różne warzywa z ciastem aby potem zajadać pyszną tartę.
Tarta z wołowiną, kalafiorem i brokułami.
Polecam serdecznie.
Ciasto kruche: forma 25 cm średnicy
  • 120 ml bardzo zimnej wody
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 120 g masła zimnego z lodówki
Wykonanie ciasta:
  • Mąkę,sól i cukier oraz zimne masło siekamy na stolnicy nożem do grudek.
  • Następnie dodawać stopniowo zimną wodę.Wyrabiać krótko.
  • Uformować kulę i na 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i wykładamy foremkę nasmarowaną olejem.
  • Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15 minut.

Składniki na farsz:
  • 300 g mięsa mielonego wołowego 
  • 1/2 małego kalafiora 
  • 1/2 małego brokuła 
  • 1 duża cebula 
  • 1 średni pomidor 
  • olej aromatyzowany afrykański cebulowo-pieprzowy 
  • 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku 
  • 50 g sera topionego w plasterkach 
Na sos:
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 jaja 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
Przygotowanie tarty:
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
  • Po czym dodać mięso i dalej smażyć ok. 10 minut.
  • Dodać pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Brokuły i kalafior podzielić na maleńkie różyczki.
Na podpieczone ciasto ułożyć plasterki sera żółtego.
Na ser cebulę z mięsem i pomidorem.
Na farszu poukładać różyczki warzyw.
Śmietanę połączyć z jajami i przyprawami...dobrze wymieszać.
Zalać tartę sosem i posypać tartym serem żółtym.
Teraz to już tylko na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
I gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. zaczarowałas mnie tą tartą, zwłaszcza ze jestem miłosniczka brokołow ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger