niedziela, 24 lipca 2011

Sernik krówkowy

Sernikowych szaleństw ciąg dalszy.
Tym razem sernik krówkowy o zwartej konsystencji, pyszny a do tego jak pięknie się upiekł.
Sernik pieczony jest w niskiej temperaturze i dzięki temu ani nie popękał ani nie opadł.
Wyszedł jak "malowany".
Sernik krówkowy.

Składniki: tortownica 26 cm
  • 1000 g sera potrójnie mielonego
  • 3 jajka
  • 3 - 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do sernika
  • ok. 500 g masy krówkowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do dekoracji
Spód:
  • 100 g masła
  • ok. 220 g ciastek digestive
    Przygotowanie sernika:
    • Wszystkie składniki wrzucam do miski, jajka całe. 
    • Z masy krówkowej zostawiam ok. 2  - 3 łyżek  do dekoracji, reszta idzie do masy serowej.
    • Potem wszystko mieszam na niewielkich obrotach.
    • Ciasteczka kruszę i mieszam w rozpuszczonym masłem. 
    • Wykładam tortownicę 26cm.
    • Wykładam masę serową i wstawiam do nagrzanego do 120°C piekarnika, piekę 1,5 godziny.
    • Po tym czasie zostawiam do wystudzenia, a następnie chowam na noc do lodówki.
    • Dla niecierpliwych - można piec w 180°C przez 1 godzinę, ale sernik nie będzie tak ładnie jasny - zrumieni się, a także może lekko opaść.
    • Przed podaniem smaruję pozostawioną masą krówkową i posypuję płatkami migdałowymi.
    Smacznego.
    Przepis z archiwum.

    2 komentarze

    1. Rozmarzyłam się na temat tego sernika. Tylko ja i on mmm... Cudo. Dopisuję do mojej listy "muszę zrobić". :)

      OdpowiedzUsuń

    Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
    Anonimie-podaj swoje imię.
    Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
    Dziękuję i zapraszam ponownie.

    Łączna liczba wyświetleń

    Obserwatorzy Blogger