niedziela, 3 lipca 2011

Sernik czekoladowy z nutą cynamonu

Sernik czekoladowy na chrupiącym, cynamonowym spodzie
Pyszny, puszysty, o konsystencji musu czekoladowego dla wszystkich koneserów sernikowych wypieków.
Czekoladowy sernik z nutą cynamonu.
Składniki: tortownica 23 cm
Masa serowa:

  • 285 g ciemnej czekolady
  • 1200 g kremowego sera śmietankowego ale nie twaróg mielony w maszynce - ja użyłam serki homogenizowane odsączone na sicie
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 jajka
  • 200 g słodkiej śmietany 18 %
  • 1 łyżka kakao
Spód:
  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 85 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
Przygotowanie sernika:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Dno formy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz wypuszczając folię na zewnątrz.
  • Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem.
  • Masą wyłożyć równomiernie spód formy.
  • Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. 
  • Ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, następnie dodać wanilię.
  • Oddzielnie ubić jajka - ubijać przez około 4 - 5 minut, białka nie mają być bardzo sztywno ubite i wymieszać je z masą serową.
  • Śmietanę wymieszać z kakao, dodać do masy serowej, wymieszać z roztopioną czekoladą.
  • Wyłożyć na spód herbatników i piec przez 60 minut.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger