niedziela, 3 lipca 2011

Kruche ciasto z agrestem

Tak jak sobie obiecałam tak zrobiłam, ciasto z agrestem.
Ciasto jest obłędne w smaku, kwaskowate od agrestu i słodkie od bezy, idealne na upalne dni, polecam.
Kruche ciasto z agrestem.

                Składniki: forma 24 x 24
  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1  kisiel duży cytrynowy - proszek
  • owoce agrestu ok 300 gram
  • kilka kropli barwnika spożywczego zielonego
Masło, żółtka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy zagnieść szybko na jednolite ciasto.
Ciasto będzie lekko lepkie i nie odchodzi od ręki, wystarczy dłonie posmarować olejem i będzie ok.
Podzielić je na 2 części. 
Jedną rozłożyć na blasze - palcami - cienką warstwa, drugą część włożyć w woreczku do zamrażalnika na 1 godz.
Owoce przebrać, umyć. 
Kulki agrestu podzielić na połówki. 
Wyłożyć na ciasto.
Białko ubić na sztywno, wsypać cukier i kisiel i kilka kropli barwnika spożywczego zielonego.
Pianę wyłożyć na owoce.
Wyjąc z zamrażalnika ciasto i zetrzeć je na tarce - grube oczka - na warstwę piany.


Piec ok 45min w temp.170C z opcją grzania góra/dół.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy aż góra się zarumieni.
Smacznego. 
Źródło.

2 komentarze

  1. faktycznie - kolor po dodaniu barwnika nieziemski, ja bym dala raczej niebieski - bo to moj ulubiony ;) I miło mi, że skorzystałaś z przepisu :)Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger