niedziela, 31 lipca 2011

Gulasz z żołądków i kasza gryczana na sypko

Nigdy nie gotowałam kaszy gryczanej na sypko i dlatego trochę szukałam na blogach i wybrałam  TEN     
Powiem szczerze że tak pysznej kaszy dawno nie jadłam, polecam serdecznie.
Do tego gulasz z żołądków drobiowych, pyszota.  

                   Przepis na kaszę:
  • 1.5 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam.
Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min).
Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!!
Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką.
Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kasza będzie sypka i smaczna po ok.30 minutach.


               Przepis na gulasz:
  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 l wody
  • sól
  • cukier
  • olej aromatyzowany mandarynkowo-chilii (albo zwykły jak ktoś nie ma)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Żołądki oczyścić i oprószyć mąką a potem usmażyć na oleju.
Przełożyć do rondla a na tym samym tłuszczu zeszklić cebule pokrojoną w piórka.
Przełożyć do rondla z mięsem ,dodać przyprawy ,wlać wodę i dusić do miękkości na małym ogniu.
Następnie zaprawić śmietaną.

Kaszę podawać z gulaszem i ogórkiem kiszonym bądź   małosolnym                          .
Smacznego.
Pomysł na gulasz własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger