wtorek, 12 lipca 2011

Jogurtowe ciasto z jabłkami

Jabłka już na straganach, czas na jabłecznik.
                      Składniki:
  • 1 szklanka jogurty naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • duża szczypta soli
  • olejek śmietankowy
                       Owoce:
  •  jabłka pokrojone w plasterki


Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru i solą.
Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić aż do białości za pomocą miksera.
Dodać jogurt, miksować, następnie olej i dalej miksować.
Do otrzymanej masy dodać pianę, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Na koniec dodawać porcjami mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dodać kilka kropli olejku śmietankowego, wymieszać.
Ciasto wlać na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Położyć jabłka i upiec.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 180C
Czas pieczenia: 45minut.

 Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger