sobota, 23 lipca 2011

GOTOWANE KOLBY KUKURYDZY

NAWET NIE WIEDZIAŁAM ŻE BĘDZIE MI TAK SMAKOWAĆ.



  • Kolby kukurydzy cukrowej
  • masło
  • sól
  • cukier
  • 100 ml mleka



Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyżka cukru na ok. 2 l wody) +100 ml mleka i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi się twarda i wtedy trzeba już długo gotować. Nie solę wody (!!!).
Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli się dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła.




Teraz już tylko się zajadać.

1 komentarze

  1. Smaki mojego dzieciństwa :) teraz kupuję już ugotowaną tylko podgrzać i szamać :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger