niedziela, 19 czerwca 2011

Biała kiełbasa w czerwonym winie

Jeśli masz nadmiar białej surowej kiełbasy hi hi...to??? Musisz znaleźć jakiś ciekawy pomysł na jej przyrządzenie.
Ja dostałam spore pętko białej kiełbasy i zrobiłam tak:
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki rozmarynu lub tymianku
  • pół butelki wytrawnego czerwonego wina
  • szklanka czarnych oliwek z pestkami
Białą kiełbasę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, zalać czerwonym winem i gotować na najmniejszym ogniu około pół godziny dodając w czasie gotowania gałązki ziół. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać odsączone z zalewy oliwki. Podawać potrawę gorącą, w tym samym naczyniu, w którym się gotowała, z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Kiełbasę ponakłuwać przed smażeniem igłą.

Kiełbasę podałam na czerwonej karbowanej sałacie z dodatkiem sałatki z kalarepki z jogurtem.
Bajeczne doznania...polecam!

Smacznego.
            Pomysł własny.

1 komentarze

  1. To danie to cud gdyż ja nigdy nie jadłem białej kiełbasy a tu proszę.... skusiłem się i nie żałuję powiem więcej powtórzył bym to :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger