Ciasto wygląda pięknie, smakuje obłędnie i szybko się je robi.
Polecam póki czereśnie są a poza sezonem polecam czereśnie mrożone, będzie pysznie.
Ślimakowe ciasto czereśniowe.
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej T 650
- 220 g masła
- 100 - 150 ml lodowatej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru trzcinowego do czereśni + cukier do podsypywania
- 1 żółtko
- 480 - 500 g drylowanych czereśni
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ślimaka:
- Z mąki, posiekanego zimnego masła, soli wyrobiłam ciasto, właściwie kruszonkę.
- Potem dodawałam po trochu lodowatą wodę, cały czas zagniatając aż powstała bryła elastycznego ciasta.
- Czasami mąka wchłonie mniej, czasami więcej wody.
- Kulę ciasta zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 60 minut.
- Wiśnie wydrylowałam i zasypałam cukrem, wymieszałam.
- Ciasto podzieliłam na 8 części i z każdej zrobiłam rulon jak na kopytka.
- Każdy rulon wałkowałam na podłużny pasek.
- Każdy pasek posypałam cukrem pośrodku, ułożyłam wzdłuż czereśnie
- Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam wałki łączeniem do góry w kształt ślimaka, zlepiając jeden rulon z drugim.
- Końcówkę ostatniego rulonu podwinęłam pod spód.
- Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym żółtkiem.
- Piekłam ślimaka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do momentu aż ciasto nabierze złotej barwy.
- Upieczony placek pozostawiłam w uchylonym, wyłączonym piekarniku na 10 minut.
- Potem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis: Kalejdoskop Renaty
"Podróże małe i duże"
Skopje Macedonia Północna |
3 komentarze
Wygląda bosko!Ślinka cieknie na jego widok.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję pięknie Łucjo i pozdrawiam.
UsuńTak jest proste w wykonaniu i ciekawe w smaku.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.