Przepis który podaję to porcja na 12 osób. Można go użyć do wielu dań, zamrozić czy rozdzielić na porcje i zawekować a potem używać do makaronów, zapiekanek czy kanapek. Jest znakomity i aromatyczny, jest idealny. Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jedno".
Sos boloński wg Jamiego Olivera - przepis
Sos boloński wg Jamiego Olivera składniki: 12 porcji
- 1/2 pęczka rozmarynu - 4 gałązki
- 6 plastrów wędzonej pancetty lub boczku wędzonego
- 750 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- 8 ząbków czosnku
- 500 g posiekanej mieszanki warzyw: cebuli, marchewki i selera naciowego
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 3 puszki soczewicy po 400 g
- 4 puszki pomidorów długich poi 400 g
- 3 łyżki oliwy
- Posiekałam igiełki rozmarynu i pancettę, podsmażyłam w dużym garnku z grubym dnem na 3 łyżkach oliwy.
- Teraz dodałam mięso - u mnie wieprzowe i podsmażałam rozcierając łyżką aby powstały grudki.
- Podsmażałam ok. 15 minut aż mięso się ładnie zbrązowiało.
- Dodałam do garnka z mięsem posiekany czosnek, wszystkie posiekane warzywa i doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam jeszcze 15 minut.
- Wlałam ocet i smażyłam aż odparował.
- Dodałam wszystkie puszki soczewicy i pomidorów a te ostanie rozgniotłam w palcach.
- Do każdej z puszek po pomidorach wlałam wody do połowy puszki, wymieszałam dokładnie i wlałam wszystko do garnka.
- Gotowałam całość ok. 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
- Sos dość mocno zgęstnieje.
- Ja swoją porcję sosu podałam z kopytkami.
Inspiracja Jamie Oliver
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.