sobota, 8 listopada 2025

Sos boloński wg Jamiego Olivera

 Przepis który podaję to porcja na 12 osób. Można go użyć do wielu dań, zamrozić czy rozdzielić na porcje i zawekować a potem używać do makaronów, zapiekanek czy kanapek. Jest znakomity i aromatyczny, jest idealny. Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jedno".
Sos boloński wg Jamiego Olivera - przepis

Sos boloński wg Jamiego Olivera składniki: 12 porcji
  • 1/2 pęczka rozmarynu - 4 gałązki
  • 6 plastrów wędzonej pancetty lub boczku wędzonego
  • 750 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • 8 ząbków czosnku
  • 500 g posiekanej mieszanki warzyw: cebuli, marchewki i selera naciowego
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 3 puszki soczewicy po 400 g
  • 4 puszki pomidorów długich poi 400 g
  • 3 łyżki oliwy

Sos boloński wg Jamiego Olivera przygotowanie:
  • Posiekałam igiełki rozmarynu i pancettę, podsmażyłam w dużym garnku z grubym dnem na 3 łyżkach oliwy.
  • Teraz dodałam mięso - u mnie wieprzowe i podsmażałam rozcierając łyżką aby powstały grudki.
  • Podsmażałam ok. 15 minut aż mięso się ładnie zbrązowiało.
  • Dodałam do garnka z mięsem posiekany czosnek, wszystkie posiekane warzywa i doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam jeszcze 15 minut.
  • Wlałam ocet i smażyłam aż odparował.
  • Dodałam wszystkie puszki soczewicy i pomidorów a te ostanie rozgniotłam w palcach.
  • Do każdej z puszek po pomidorach wlałam wody do połowy puszki, wymieszałam dokładnie i wlałam wszystko do garnka.
  • Gotowałam całość ok. 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
  • Sos dość mocno zgęstnieje.
  • Ja swoją porcję sosu podałam z kopytkami.
Smacznego
Inspiracja Jamie Oliver

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger