Delikatne mięso z fileta z kurczaka, kremowy sos i chrupiące szparagi to połącznie na wspaniały obiad. Szybko się go robi i bardzo szybko znika z talerzy a wzbudza pochwały i uśmiech zjadających. Polecam na wiosenny obiad gdy szparagi są najsmaczniejsze.
Kurczak w kremowym sosie ze szparagami - przepis
Kurczak w kremowym sosie ze szparagami składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- sól morska
- pieprz czarny
- ok. 2 łyżek mąki pszennej T 650
- 1/2 pęczka szparagów ok. 250 g
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki posiekanego koperku
- Filety pokroiłam na mniejsze kawałki takie na jeden kęs.
- Rozbiłam je tłuczkiem.
- Oprószyłam solą, pieprzem i obtoczyłam w mące otrzepując nadmiar mąki.
- Szparagom odłamałam twarde końce, łodyżki pokroiłam na skośne plasterki, zostawiając całe główki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej mięso z obu stron, zdjęłam z patelni a na patelnię wlałam bulion, zagotowałam.
- Wrzuciłam szparagi i gotowałam 2 minuty.
- Po tym czasie wrzuciłam z powrotem mięso, dodałam masło i gotowałam 2 minuty.
- Po minucie przekręciłam mięso na drugą stronę.
- Wlałam śmietankę, dodałam kurkumę i gotowałam aż sos zgęstniał i wtedy wrzuciłam posiekany koperek.
- Zajadamy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.