poniedziałek, 12 maja 2025

Kurczak w kremowym sosie ze szparagami

 Delikatne mięso z fileta z kurczaka, kremowy sos i chrupiące szparagi to połącznie na wspaniały obiad. Szybko się go robi i bardzo szybko znika z talerzy a wzbudza pochwały i uśmiech zjadających. Polecam na wiosenny obiad gdy szparagi są najsmaczniejsze. 
Kurczak w kremowym sosie ze szparagami - przepis

Kurczak w kremowym sosie ze szparagami składniki:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • sól morska
  •  pieprz czarny 
  • ok. 2 łyżek mąki pszennej T 650
  • 1/2 pęczka szparagów ok. 250 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Kurczak w kremowym sosie ze szparagami przygotowanie:
  • Filety pokroiłam na mniejsze kawałki takie na jeden kęs.
  • Rozbiłam je tłuczkiem.
  • Oprószyłam solą, pieprzem i obtoczyłam w mące otrzepując nadmiar mąki.
  • Szparagom odłamałam twarde końce, łodyżki pokroiłam na skośne plasterki, zostawiając całe główki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej mięso z obu stron, zdjęłam z patelni a na patelnię wlałam bulion, zagotowałam.
  • Wrzuciłam szparagi i gotowałam 2 minuty.
  • Po tym czasie wrzuciłam z powrotem mięso, dodałam masło i gotowałam 2 minuty.
  • Po minucie przekręciłam mięso na drugą stronę.
  • Wlałam śmietankę, dodałam kurkumę i gotowałam aż sos zgęstniał i wtedy wrzuciłam posiekany koperek.
  • Zajadamy.
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger