Uwielbiam śledzie od zawsze i czasami jak mi się zamarzy to zjadłabym słoik przez kilka dni. Tym razem przedstawię wersję śledzi w occie, bo takie również zjada Przemek, innych nie za bardzo. To wersja dla wszystkich niejadków śledziowych również, polubicie na bank. 
Śledzie marynowane w occie z cebulą - przepis
Śledzie marynowane w occie z cebulą składniki:
Śledzie:
- 460 g filetów śledziowych solonych - 4 - 5 filetów
 - 2 szklanki mleka
 
Zalewa: 
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
 - 1 i 1/2 szklanki wody
 - 2 średnie cebule
 - 2 łyżeczki cukru
 - 4 ziarna ziela angielskiego
 - 4 ziarna pieprzu czarnego
 - 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
 - 1 liść laurowy
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Śledzie marynowane w occie z cebulą przygotowanie:
- Śledzie umyłam i namoczyłam na 2 godziny w mleku.
 - Osączyłam i pokroiłam na kawałki.
 - Wodę, ocet, pieprz, ziele i liść laurowy a także cebulę pokrojoną w półplasterki umieściłam w garnku i zagotowałam.
 - Dodałam cukier i sól i gotowałam 5 minut.
 - Zestawiłam z ognia do wystudzenia.
 - Włożyłam do zimnej zalewy śledzie, wymieszałam i przełożyłam do słoika.
 - Najlepsze po 24 godzinach leżakowania w lodówce.
 - Jeśli dłużej to są jeszcze smaczniejsze.
 
Przepis z archiwum
4 komentarze
Pyszne śledzie, prostota w najlepszym wydaniu.
OdpowiedzUsuńDla mnie śledzie zawsze są pyszne a te są niesamowite, polecam
UsuńU mnie w domu też śledzie są obowiązkowe, wypróbuję tę wersję.
OdpowiedzUsuńCieszę się i napisz czy zasmakowały
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.