Dziś moja wersja pierogów z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Użyłam tutaj kapusty mieszanej, kiszonej i białej a śliwki suszone podwędzane dzięki temu farsz jest bardzo aromatyczny i przepyszny. Pierogi można zamrażać a potem tylko wyjąć, podgrzać, zrobić omastę i na talerze. Czasami właśnie tak robię że nalepię sporo pierogów a potem zamrożę żeby mieć na "czarną godzinę" jak czasu brak. Farsz można ugotować wcześniej a potem tylko zarobić ciasto i ulepić pierogi, Zapraszam.
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką - przepis
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką składniki: 50 sztuk
Farsz: 
- 200 g kapusty kiszonej
 - 1/4 średniej główki kapusty białej
 - garść suszonych podgrzybków
 - 10 - 12 śliwek podwędzanych
 - 1 szklanka bulionu warzywnego
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 500
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 4 łyżki - 50 ml oleju
 - 250 ml - 1 szklanka wrzącej wody
 
- Najpierw zrobiłam farsz.
 - Posiekałam kapustę białą, posiekałam kiszoną, wrzuciłam do garnka.
 - Dodałam posiekane śliwki.
 - Dodałam pokruszone podgrzybki, sól, pieprz, wlałam bulion i dusiłam pod przykryciem aż kapusta pięknie zmiękła.
 
- Teraz zrobiłam ciasto.
 - Mąkę zalałam wrzątkiem i wymieszałam widelcem.
 - Pamiętajcie że pracujemy z wrzątkiem.
 - Jak składniki się połączyły dodałam sól i olej i wyrabiałam aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
 - Zostawiłam je na blacie kuchennym pod przykryciem na 15 minut.
 - Ciasto rozwałkowałam i wykrawałam szklanką kółka, nakładałam farsz i lepiłam pierogi.
 - Gotowałam je we wrzącej osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
 - Zróbcie ulubiona omastę, ja podsmażyłam cebulkę na oleju.
 
4 komentarze
Pierogi z suszonymi śliwkami to dla mnie coś nowego. Brzmi i wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńBędą smakowały, popróbuj
UsuńCiekawy dodatek z suszonymi śliwkami. Czuję, że warto spróbować. :))
OdpowiedzUsuńDobrze czujesz, spróbuj koniecznie
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.