Kuchnia gruzińska to bogactwo aromatów i smaków, które zdecydowanie warto poznać.
Sałatka gruzińska - przepis
- 3 pomidory - mogą być malinowe
- 1 świeży ogórek wężowy
- 1 cebula
- 120 g obranych orzechów włoskich
- 100 ml wody
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól morska
- pieprz do smaku
Sałatka gruzińska przygotowanie:
- Sałatkę należy przygotować i podać bo jak będzie stała długo warzywa puszczą soki i zwiędną i nie będzie już taka smakowita.
- No to zaczynamy.
- Do misy malaksera wrzuciłam orzechy, dodałam czosnek, ocet jabłkowy, wodę i zmiksowałam na gęsty sos.
- Dodałam sól i pieprz, ponownie wymieszałam.
- Teraz pokroiłam pomidory w ósemki, cząstki jak lubicie, ogórka w półplasterki a cebulę w piórka.
- Połowę sosu wymieszałam z warzywami, wyłożyłam na talerz, na wierzchu wyłożyłam resztę sosu i posypałam posiekana natką i kolendrą.
- Podałam od razu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.