sobota, 30 listopada 2024

Zupa cebulowo - pomidorowa

Przepyszna zupa dziś na talerzu, aromatyczna, pożywna, odżywcza, nietypowa ale warta spróbowania. Dość prosta w wykonaniu i robi się ją szybciutko, spróbujcie a dokładka murowana. 
Zupa cebulowo - pomidorowa - przepis

Zupa cebulowo - pomidorowa składniki: 4 porcje
  • 5 dużych cebul
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 czerstwa bułka 
  • 2 łyżki masła sól morska
  • pieprz czarny
Zupa cebulowo - pomidorowa przygotowanie:
  • Pomidory umyłam i pokroiłam w kosteczkę. 
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasteki.
  • Cebule zeszkliłam na oliwie a potem dodałam pomidory i smażyłam jeszcze 5 - 8 minut.
  • Teraz zasypałam pomidory mąką i zasmażyłam.
  • Wlałam 2 szklanki wody, zagotowałam i wlałam bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym.
  • Gotowałam jeszcze 15 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Bułkę pokropiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle.
  • Zupę podałam z grzankami.
Smacznego
Przepis z archiwum

4 komentarze

  1. Nigdy nie gotowałam tej zupy. Na pewno jest dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona jest nie tylko dobra, ona jest pyszna, polecam, gotuj Edyto i smakuj razem ze mną.

      Usuń
  2. Aż poczułam jej piękny zapach! Z przyjemnością pokuszę się na zrobienie takiej zupki. Do tego super wykorzystanie czerstwego pieczywa :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger