Przepyszna zupa dziś na talerzu, aromatyczna, pożywna, odżywcza, nietypowa ale warta spróbowania. Dość prosta w wykonaniu i robi się ją szybciutko, spróbujcie a dokładka murowana.
Zupa cebulowo - pomidorowa - przepis
Zupa cebulowo - pomidorowa składniki: 4 porcje
- 5 dużych cebul
- 5 dużych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżki masła sól morska
- pieprz czarny
- Pomidory umyłam i pokroiłam w kosteczkę.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasteki.
- Cebule zeszkliłam na oliwie a potem dodałam pomidory i smażyłam jeszcze 5 - 8 minut.
- Teraz zasypałam pomidory mąką i zasmażyłam.
- Wlałam 2 szklanki wody, zagotowałam i wlałam bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym.
- Gotowałam jeszcze 15 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Bułkę pokropiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle.
- Zupę podałam z grzankami.
Przepis z archiwum
4 komentarze
Nigdy nie gotowałam tej zupy. Na pewno jest dobra.
OdpowiedzUsuńOna jest nie tylko dobra, ona jest pyszna, polecam, gotuj Edyto i smakuj razem ze mną.
UsuńAż poczułam jej piękny zapach! Z przyjemnością pokuszę się na zrobienie takiej zupki. Do tego super wykorzystanie czerstwego pieczywa :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ci podpasowała. Na bank zasmakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.