środa, 3 kwietnia 2024

Haluszki - leniwe kluski z Ukrainy

 Uwielbiam kluski leniwe i jak zobaczyłam przepis na wersję ukraińską tych kluseczek to nie mogłam się oprzeć. Na Węgrzech mają gałuszki a w Czechach halušky, jednak wszędzie smakują wybornie i warte je gotować i zajadać. Przepis znalazłam u Madame Edith ale ona zaczerpnęła go od Olli Hercules z książki "Mamuszka". Warto zagniatać i zajadać.
Haluszki - leniwe kluski z Ukrainy - przepis
Haluszki - leniwe kluski z Ukrainy składniki:
  • 500 g twarogu tłustego
  • 3 jaja
  • 200 g mąki pszennej T 650 + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • cukier i cynamon do posypania

Haluszki - leniwe kluski z Ukrainy przygotowanie:
  • Twaróg wymieszałam najpierw z mąką, potem dodałam roztrzepane jaja i sól.
  • Autorka przepisu mówi aby były wręcz przesolone.
  • Zagniotłam ciasto.
  • Jeśli jest za rzadkie wystarczy dosypać mąki.
  • Z ciasta zrobiłam wałeczki a potem pocięłam je na małe kluseczki.
  • Haluszki wrzucałam na wrzącą wodę, osoloną wodę i gotowałam od momentu wypłynięcia przez ok. 2 minuty.
  • Kluseczki podczas gotowania urosną.
  • Podałam z masłem, cukrem i cunamonem.
Smacznego
Przepis od Ollia Hercules z książki "Mamuszka"

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger