wtorek, 12 marca 2024

Francuska zupa - krem Vichyssoise

Vichyssoise to zupa kuchni francuskiej z regionu Vichy, przygotowywana na bazie zmiksowanych ziemniaków i porów. Ta kremowa zupa jest gęsta, pyszna i pożywna. Można ją podawać cały rok zarówno na ciepło jak i na zimno, także z różnymi dodatkami. Francuska zupa krem Vichyssoise jest łatwa w przygotowaniu. Dodam jeszcze że jest pyszna i aromatyczna i zajada się ją ze smakiem.
Francuska zupa - krem Vichyssoise - przepis
Francuska zupa - krem Vichyssoise składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 4 spore obrane ziemniaki
  • biała część dużego pora
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorem do posypania
Francuska zupa - krem Vichyssoise przygotowanie
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a pora po oczyszczeniu i umyciu w paski.
  • Podsmażyłam pora i ziemniaki na maśle aż się lekko zrumieniły.
  • Teraz dodałam bulion i gotowałam 15 minut aby warzywa zmiękły.
  • Zmiksowałam miękkie warzywa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową i dodałam śmietanę.
  • Wymieszałam, zagotowałam, podałam posypane szczypiorkiem.
Smacznego
Przepis kuchni francuskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger