czwartek, 11 stycznia 2024

Omlet kasztanowy z łososiem i oliwkami

 U mnie omletów nigdy dość, bo to danie bardzo proste, można nałożyć na niego co dusza zapragnie. Omlet jest daniem pożywnym i odżywczym jeśli tak chcecie. Jeśli tak jak ja dziś nałożycie łososia i oliwki to będzie bardzo treściwy i można go zjeść na obiad. Jeśli natomiast nałożycie jogurt i owoce to będzie znakomitym śniadaniem. Ten dzisiejszy to taki creme de la creme wśród omletów. Mamy tu mąkę kasztanową i piwo, i oliwki, i łososia.  Omlety smaży się szybko i szybko znikają bo aż pyszne i zapraszam serdecznie na degustację.
Omlet kasztanowy z łososiem i oliwkami - przepis
Omlet kasztanowy z łososiem i oliwkami składniki:
  • 3 jaja
  • 200 ml piwa
  • 5 pełnych łyżek mąki kasztanowej
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej T 750
  • sól morska
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 50 g sera korycińskiego dojrzałego
  • oliwki z anchois
  • wędzony łosoś
  • natka pietruszki

Omlet kasztanowy z łososiem i oliwkami przygotowanie:
  • Piwo wymieszałam z jajami, dodałam szczyptę soli i obie mąki i dokładnie połączyłam aby nie było grudek.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wylałam masę, pokruszyłam na wierzchu ser i pod przykryciem piekłam aż ser się rozpuścił a masa z wierzchu ścięła.
  • Po usmażeniu posypałam oliwkami, ułożyłam kawałki łososia i posypałam natka pietruszki.
  • Podałam od razu.

Smacznego
Przepis własny

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger