niedziela, 24 września 2023

Pieczone żeberka na ostro

Ten kto lubi mięso wie że żeberka dobrze usmażone czy upieczone są mega doznaniem dla podniebienia.
Dziś proponuję te pieczone podlewane Guinnessem.
Są mięsiste, soczyste, aromatyczne i proszą się o zjedzenie.
Co do nich zjecie to już Wasza sprawa, można podać bagietkę, pieczone ziemniaki, kasza też będzie super.
Uwielbiamy te żeberka, Wam też niech posmakują.
Pieczone żeberka na ostro przepis.

Pieczone żeberka na ostro składniki:
  • 750 g żeberek wieprzowych - paski
Marynata:
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 1 łyżka sosu Teryiaki
  • 1 łyżka musztardy ostrej - ja używam rosyjskiej
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
Dodatkowo:
  • 250 ml + 100 ml piwa Guinness
Pieczone żeberka na ostro przygotowanie:
  • Żeberka pocięłam na kawałki, tak aby jeden miał choć jedną kostkę lub dwie.
  • Składniki marynaty wymieszałam ze sobą.
  • Ja tutaj używam musztardy kiedyś zwanej rosyjską, ostrej.
  • Teraz bodajże zwie się ona po prostu "ostra".
  • Marynatą natarłam mięso i odstawiłam na noc do lodówki.
  • Jeśli tyle czasu nie macie to niech mięso marynuje się przez godzinę.
  • Potem ułożyłam mięso w naczyniu do pieczenia, polałam marynatą i 250 ml piwa.
  • Wstawiłam mięso do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół i piekłam godzinę.
  • Potem wyjęłam mięso z piekarnika, obróciłam, polałam 100 ml piwa i dalej piekłam przez kolejną godzinę.
  • Potem już jest przepyszne.
  • Podałam z surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem.
Smacznego
Przepis autorski

4 komentarze

  1. Uwielbiam żeberka a gdy są przyrządzone na ostro to tym bardziej.
    Miłej jesiennej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, aromat tych żeberek musi być niesamowity! Na dodatek wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger