poniedziałek, 4 września 2023

Kremowa zupa serowa z cydrem

Ta pyszna zupa powstała dzięki przepisowi Nigela Slatera.
Pochodzi przepis z książki "Zielona uczta. Jesień, zima".
Zupa jest przepyszna, mega kremowa, lekko ostra od cheddaru, idealna.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 400 ml mleka
  • 45 g mąki pszennej T 650
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 350 ml cydru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 400 g cheddara
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • grzanki z chleba do podania
Przygotowanie zupy:
  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oliwie i maśle.
  • Cebula musi zmięknąć.
  • Marchew wyszorowałam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo łodygę selera naciowego.
  • Dodałam marchew i seler do cebuli, smażyłam ok. 10 minut aby warzywa zmiękły.
  • Podgrzałam mleko.
  • Mąką oprószyłam warzywa w rondlu i przesmażyłam i powoli ciągle mieszając wlewałam mleko.
  • Zagotowałam.
  • Teraz wlałam bulion i cydr, zagotowałam.
  • Gotowałam 5 minut na maleńkim ogniu, dodałam musztardę.
  • Ser starłam na tarce o grubych oczkach i dodawałam w trzech partiach ciągle mieszając i podgrzewajać ale nie dopuściłam do wrzenia.
  • Podałam z grzankami, posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis od Nigela Slatera
"Podróże małe i duże"
Dwa Młyny w Ldzaniu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger