niedziela, 23 lipca 2023

Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową

Dobrej pomidorowej nigdy dość a z pysznymi dodatkami zawsze zapragnę i zajadam ze smakiem.
Dziś pomidorowa w której są dwa rodzaje pomidorów bo są tu suszone pomidorki oraz pomidor świeży, pachnący, dojrzały.
Zupa jest odżywcza i esencjonalna, idealna na letni obiad.
Zachęceni aby spróbować tej zupy?
Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową - przepis

Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • średni por
  • 4 średnie ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1/2 brokuła
  • 190 g suszonych pomidorów z kaparami w oleju - 1 słoik
  • 1 bardzo duży pomidor
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • garść ziela kocanki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia - opcjonalnie
Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową przygotowanie:
  • Pora po dokładnym umyciu pokroiłam w plastry.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki, brokuła na różyczki.
  • Pomidora świeżego wraz ze skórką pokroiłam w kostkę a suszone osączyłam i pokroiłam w paski.
  • W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei pora, ziemniaki, pomidory suszone z kaparami i pomidora świeżego.
  • Na koniec wlałam bulion i gotowałam 20 minut.
  • Po tym czasie dodałam sól, brokuła, pieprz i kocankę i gotowałam 5 minut.
  • Jeśli jest dla Was za mało gęsta zaprawcie mąką, dla mnie była ok bez mąki.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger