piątek, 10 marca 2023

Kimchi z kapusty pekińskiej - Baechu kimchi

Przepis pochodzi z książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Hi Soon Lim.
Jak napisali autorzy baechu kimchi jest wersją podstawową, bazą do eksperymentowania.
W Korei jak ktoś mówi kimchi to ma właśnie na myśli baechu kimchi.
Ale z kimchi tak jak z naszym bigosem, są pewne podstawy a w każdym domu robi go według własnych upodobań.
Zaczynamy - wersja podstawowa.
Kimchi.

Składniki:
  • 2000 g kapusty pekińskiej
  • 4/5 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
Pasta:
  • 3/5 szklanki gochugaru - suszona koreańska papryka ostra
  • 1 i 1/5 szklanki posiekanego pora
  • 3 łyżki rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki startego na tarce imbiru
  • 4/5 szklanki świeżej rzodkwi w słupkach
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 - 2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie pasty:
  • Starty imbir, rozgnieciony czosnek, gochugaru, Posiekany drobno por, sól, cukier, sos rybny i pokrojoną w słupki rzodkiew dokładnie wymieszałam w misce.
Przygotowanie kapusty:
  • Przekroiłam kapusty wzdłuż i ułożyłam w dużej misce, garnku czy co tam macie, przecięciem do góry.
  • Posoliłam liście solą gruboziarnistą warstwa po warstwie.
  • Zalałam teraz kapustę wodą aby była przykryta, zwykłą z kranu.
  • Położyłam na wierzchu talerz i obciążyłam go moździerzem, można kamieniem, mniejszym garnkiem z wodą oby kapusta była pod obciążeniem.
  • Zostawiłam na blacie kuchennym na 24 godziny.
  • Potem odlałam wodę, przepłukałam kapustę pod bieżącą wodą i odcisnęłam z nadmiaru wody.
Przygotowanie kimchi:
  • Teraz nałożyłam pastę na wszystkie warstwy miękkiej już kapusty.
  • Każdą połówkę zwinęłam w rulon i układałam je w słoju lub pojemniku dość ciasno.
  • Naczynie musi być potem szczelnie zamknięte.
  • Na jeden dzień zostawiłam kimchi na blacie kuchennym a potem wstawiłam na 7 - 10 dni do lodówki.
  • Po tym czasie można zajadać.
  • Nadaje się do jedzenia przez 2 miesiące, dlatego nie warto robić dużo, tylko jak jedna porcja się kończy zrobić następną.
Smacznego
Przepis kuchni koreańskiej
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger