środa, 15 lutego 2023

Tarta de Manzana - Tarta z jabłkami

Pyszna, piękna, chrupiące ciasto, kremowy środek, taka jest Tarta de Manzana.
Tarta pochodzi z Hiszpanii, jest taką ichniejszą szarlotką.
Ciasto jest szybkie w wykonaniu, proste w wykonaniu i warto się pokusić żeby spróbować tych hiszpańskich smaków.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Tarta z jabłkami.

Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
  • 100 g cukru - dałam ksylitol
  • 200 g masła
  • 300 g mąki tortowej - dałam pszenną pełnoziarnistą
Krem:
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g cukru - dałam 80 g ksylitolu
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo:
  • 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Z podanych składników czy to ręcznie czy przy użyciu robota zagniotłam szybko kruszonkę.
  • Wysypałam ją do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  • Palcami do dna docisnęłam kruszonkę i utworzyłam brzeg, tak z 1,5 cm.
  • Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Przygotowanie kremu:
  • 400 ml mleka wlałam do garnka i postawiłam na ogniu aby się zagotowało.
  • W tym czasie resztę mleka wymieszałam ze skrobią, żółtkami i ksylitolem.
  • Jak mleko zaczęło się gotować, zdjęłam z ognia, wlałam mieszankę z cukrem i z powrotem postawiłam na ogniu.
  • Ciągle mieszałam aż powstał kremowy budyń.
  • Krem wylałam na podpieczony spód, wyrównałam wierzch.
  • Jabłka pokroiłam na ćwiartki a potem na plasterki i ułożyłam na wierzchu kremu lekko je wciskając.
  • Piekłam jeszcze 20 - 25 minut w temperaturze 180 C.
  • Posypałam cukrem pudrem z ksylitolu.
Smacznego
Przepis z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"
"Podróże małe i duże"
Petunie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger