piątek, 24 lutego 2023

Karmelizowane bakłażany z ryżem

Gdzieś widziałam w necie jak moczyli bakłażana w jakiejś miksturze, potem go smażyli a na koniec był pyszny.
Język raczej dla mnie niezrozumiały, wietnamski albo koreański.
Wiedziałam mniej więcej jakie składniki dodawano, resztę to moja wyobraźnia ale powiem Wam że wyszło znakomicie.
Bakłażan jest kremowy i ma w sobie tyle umami że nikt nie pogardzi takim daniem.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Karmelizowane bakłażany.

Składniki:
  • 1 spory bakłażan
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
Marynata:
  • 150 ml sosu sojowego
  • 50 ml sosu rybnego
  • 50 ml octu balsamico
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • pomidory
  • bazylia
Przygotowanie dania:
  • Bakłażana pokroiłam wzdłuż na ósemki.
  • Składniki marynaty wymieszałam ze sobą w podłużnym naczyniu tak aby potem zmieściły się tam bakłażany, posiekałam czosnek i też dodałam.
  • Teraz do marynaty włożyłam bakłażany skórką do góry aby wchłonęły jak najwięcej marynaty.
  • Trzeba je zostawić na jakieś 5 godzin, no chociaż na 2.
  • Potem wyjęłam bakłażany z marynaty, osuszyłam je trochę i podsmażyłam na oleju aż zmiękły.
  • Zdjęłam z patelni a na nią wlałam resztę marynaty, gotowałam aż odparowała i zrobił się gęsty sos.
  • Ryż ugotowałam w osolonej wodzie.
  • Na ryżu ułożyłam kawałki bakłażana, skropiłam sosem i podałam z pokrojonymi w kostkę pomidorami z bazylią.
Smacznego
Pomysł własny
"Podróże małe i duże"
Tulipany

2 komentarze

  1. Fajny eksperyment kulinarny i próba odtworzenia przepisu z nieznanego języka. To jest inspirujące do podejmowania większych wyzwań w kuchni i próbowania czegoś nowego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej kuchni eksperymenty to "chleb powszedni". Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger