niedziela, 8 stycznia 2023

Irlandzki Mistrz z bekonem i kapustą

Przepis na ten smakołyk pochodzi z bloga RafalCook.
Ponieważ po wejściu na bloga Rafała oczy same jadły czym prędzej przygotowałam danie i polecam wszystkim i każdemu z osobna.
To jest naprawdę przepyszne.
Jak napisał Rafał Irlandzki Mistrz, czyli Irish mashed potetos Champ, to tradycyjne irlandzkie purée ziemniaczane ze szczypiorkiem i dużą ilością masła.
Zaczynamy.
Ziemniaki, kapusta, bekon.

Składniki:
  • 1200 g ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • 300 g bekonu
  • 1 mała główka kapusty
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 3 - 5 łyżek octu winnego czerwonego
  • 3 - 5 łyżek oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie dania:
  • Na patelnię wlałam oliwę i ułożyłam plastry bekonu, wysmażyłam i zdjęłam na ręcznik papierowy.
  • Kapustę poszatkowałam i wrzuciłam na patelnie po bekonie, wlałam jeszcze ze 2 łyżki oliwy i smażyłam.
  • Ocet wymieszałam ze szklanką wody i wlałam na patelnię z kapustą.
  • Gotowałam pod przykryciem 15 minut aż kapusta zmiękła a woda odparowała.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Dodałam masło i mleko i utłukłam na pure.
  • Ziemniaki posypałam szczypiorkiem a na kapuście ułożyłam czipsy z bekonu.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Plantacja ostryg w Kotorze - Czarnogóra

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger