wtorek, 20 grudnia 2022

Wiejskie śniadanie po gruzińsku

Śniadanie takie choć gruzińskie zaadoptowane jest z kuchni ukraińskiej.
Przepis pochodzi z książki "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" a autorką książki jest Olia Hercules. 
Takie śniadanko zapełni brzuchy niejednemu smakoszowi dobrych potraw.
Będziecie zadowoleni, polecam.
Śniadanie po gruzińsku.

Składniki: 2 porcje
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g lardo* lub wędzonego boczku lub słoniny
  • 5 kromek chleba na zakwasie
  • 1 czerwona papryczka chili 
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól morska w płatkach
Przygotowanie śniadania:
  • Pomidora pokroiłam w poprzek na plastry.
  • Czosnek roztarłam z odrobiną soli.
  • Na pomidorach rozsmarowałam odrobinę roztartego czosnku.
  • Lardo lub boczek pokroiłam w kosteczkę i wytopiłam na dużej patelni.
  • Kromki chleba natarłam resztą czosnku.
  • Na roztopiony tłuszcz wrzuciłam kromki chleba i podpiekłam z jednej strony.
  • Gdy się ładnie zrumienił przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam jeszcze 2 minuty.
  • Kromki chleba oparłam o ścianki patelni.
  • Na środku ułożyłam plastry pomidora i posiekane chili.
  • Na środku wbiłam jaja i smażyłam 5 - 7 minut aż białka się ścięły a żółtka pozostały płynne.
  • Posypałam jaja płatkami soli i posiekanymi ziołami.
  • Podałam od razu.
  • Najlepiej zajadać razem wprost z patelni.
  • * Lardo jest rodzajem włoskiej słoniny. Tłuszcz naciera się przyprawami i odkłada na kilka miesięcy do kadzi. Przez ten czas wieprzowina dojrzewa i staje się twarda.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej
"Podróże małe i duże"
Zamek w Świeciu woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger