sobota, 31 grudnia 2022

Sernik z białą czekoladą, świeżą żurawiną na korzennym spodzie

Ja, sernikara, mówię głośno że tak dobrego, kremowego, ciężkiego a jednocześnie puszystego sera dawno nie jadłam.
Aha jeszcze jest równy jak stół, nie opada, jest niezbyt słodki, skórki pomarańczowe wzbogacają smak, korzenny spód powala na kolana a żurawina robi tak, że sernik jest wyjątkowy i jedyny.
Przepis zawdzięczam @queenteacher_ czyli Kasi.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.


Sernik z białą czekoladą składniki: tortownica 23 cm
Masa serowa:
  • 1000 g sera mielonego - u mnie z wiaderka z Czarnocina
  • 1 cukier pomarańczowy - dałam skórkę otartą z 1 pomarańczy i 1 łyżkę skórki gotowanej w cukrze
  • 1 budyń waniliowy - 40 g
  • garść świeżej żurawiny
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru - dałam erytrytol
  • 4 jaja
Spód:
  • 130 g ciemnych herbatników
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa: 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek mleka pełnego
Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • żurawina do dekoracji

Sernik z białą czekoladą spód, wykonanie:
  • Herbatniki pokruszyłam malakserem na pył, dodałam rozpuszczone masło i przyprawę do piernika.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam masę herbatnikową i palcami ugniotłam.
  • Wstawiłam tortownicę do lodówki.
Sernik z białą czekoladą masa serowa, wykonanie:
  • Śmietankę wlałam do garnuszka, podgrzałam ją, wrzuciłam połamaną czekoladę i chwilę jeszcze podgrzewałam aż czekolada się rozpuściła.
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
  • Jaja utarłam z erytrytolem, dodałam ser, partiami i budyń, zmiksowałam do połącznia składników, nie za długo.
  • Teraz dodałam czekoladę ze śmietanką, krótko miksowałam.
  • Dodałam skórki pomarańczowe.
  • Wylałam masę serową na spód, wrzuciłam garść żurawiny na wierzch lekko ją dopychając.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 C i piekłam jeszcze 60 minut.
  • Na dno piekarnika od początku pieczenia wstawiłam formę z wodą.
  • Po upieczeniu uchyliłam drzwiczki piekarnika na szerokość łyżki i pozwoliłma ciastu się całkowicie wystudzić.
  • Czekoladę rozpuściłam z mlekiem i polałam zimny sernik.
  • Na wierzchu ułożyłam skórkę pomarańczową gotowaną w cukrze i świeże owoce żurawiny.
Smacznego
Przepis od Kasi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger