niedziela, 6 listopada 2022

Naleśniki z mąki konopnej z jabłkami

Zakupiłam mąkę konopną, bo wiedziałam że ona zdrowa bardzo jest!
Np. ma wiele minerałów i witamin A, B, C, E i D, a także kwasów omega 3, 6 i 9. 
Wspiera układ krążenia, układ trawienny, nerwowy i dużo, dużo więcej.
Poszukałam w necie i dotarłam do tych pysznych naleśników na blogu Żyj zielono.
I tak oto pyszne naleśniki i aromatyczne jabłuszka na mym talerzu wylądowały.
Naleśniki konopne.
Składniki: 8 sztuk 20 cm średnicy
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki konopnej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 1 duże jabłko
  • cynamon
  • miód lub syrop klonowy
  • masło orzechowe
  • nasiona konopi
Przygotowanie ciasta:
  • Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam, odstawiłam na 5 minut.
  • Patelnię rozgrzałam, posmarowałam olejem żeby była tylko tłusta i wylałam na nią chochelkę ciasta, rozprowadziłam po całej patelni.
  • Smażyłam z obu stron aż się zrumieniły.
Przygotowanie farszu:
  • Jabłko starłam na tarce i dodałam do niego nasiona konopi, miód, cynamon i masło orzechowe po 1/2 łyżeczki i odstawiłam.
  • Masa puści sok więc trzeba go odlać i po prostu wypić aby potem naleśniki nie naciągnęły i nie były sflaczałe ale nadal chrupiące.
  • Podałam naleśniki z jabłkami.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger