środa, 10 sierpnia 2022

Rabarbarowy curd

Lemon curd uwielbiałam zawsze a rabarbarowego nigdy wcześniej nie robiłam.
Teraz nadrabiam i zawsze już będę go robiła, chociażby aby zajadać go ze słoika bez specjalnego przeznaczenia.
Jest kremowy, delikatny, idealny do placuszków, naleśników, ciast i tortów.
Zróbcie sobie, polecam.
Przepis znalazłam u Doroty z Moje Wypieki.
Rabarbarowy curd.

Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 żółtek
  • 1 duże jajko
  • 45 g masła
Przygotowanie kremu:
  • Rabarbar powinien być czerwony albo różowy, z zielonego taki ładny krem nie wyjdzie.
  • Pokroiłam go na małe kawałki.
  • Ja do swojego curdu dałam cukier trzcinowy i dlatego kolor jest ciemniejszy, biały cukier nad kremowi różowej barwy.
  • Do garnuszka włożyłam rabarbar, wcisnęłam sok z cytryny i dodałam cukier, gotowałam 10 - 15 minut aż rabarbar się rozleciał.
  • Teraz zmiksowałam blenderem wszystko na gładki krem.
  • Teraz do kremu dodałam jajo i żółtka, wymieszałam i postawiłam na ogniu.
  • Cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia a potem gotowałam aby sos zgęstniał.
  • Przetarłam przez sito.
  • Teraz dodawałam kawałki masła i mieszałam aż się rozpuściło.
  • Przelałam do słoiczków i wstawiłam do lodówki.
  • Przechowywać można do 7 dni - o ile wytrzyma.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet

2 komentarze

  1. Jedyna forma rabarbaru jaką jadłam to albo surowy albo w kompocie :) Nigdy nie widziałam w formie dżemu. Jestem ciekawa czy mi się uda zrobić i będzie pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger