wtorek, 23 sierpnia 2022

Bób w sosie pomidorowym

Jeszcze bób na straganach jest, jeszcze zrobicie ten niesamowity przysmak z bobem.
Ten starszy bób taki jak teraz trzeba pogotować 10 - 15 minut i będzie równie smakowity.
Jeśli ktoś lubi i może jeść bób ze skórką to nawet lepiej.
Jeśli nie to od razu po ugotowaniu i przelaniu zimną wodą trzeba go obrać.
Zapraszam na pyszne danie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Bób z pomidorami.

Składniki: 4 porcje
  • 1000 g bobu przed ugotowaniem
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 5 małych ząbków czosnku
  • 7 dużych pomidorów śliwkowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • natka pietruszki do posypania
  • grzanki z bagietki podpieczone z oliwą
Przygotowanie dania:
  • Bób ugotowałam w osolonej wodzie z cukrem, bez przykrycia.
  • Gotowałam ok. 10 minut, odcedziłam, przelałam zimną wodą i obrałam.
  • Pomidory starłam na tarce o dużych oczkach ze skórką.
  • Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam na oliwie.
  • Teraz dodałam pomidory i smażyłam na dużym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodałam sól, pieprz, cukier i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam oregano i bazylią.
  • Połączyłam z ugotowanym bobem.
  • Podałam z grzankami podpieczonymi z oliwą, posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Zimorodek

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger