piątek, 1 kwietnia 2022

Tarta owsiana z powidłami

Kruche, bezglutenowe ciasto kruche, rozpływa się w ustach.
Powidła śliwkowe idealnie się tutaj nadają, sama słodycz z dojrzałych śliwek.
Ciasto można dosłodzić lub nie, wybór należy do pieczącego.
Przepis na tę cudną tartę znalazłam na blogu FiK.
Może warto upiec na świąteczny stół?
Tarta z powidłami.

Składniki: forma 20 cm
Kruche ciasto:
  • 100 g mąki owsianej albo płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 125 g zimnej ricotty
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • szczypta soli
  • 50 g erytrytolu albo cukru lub bez niczego
Dodatkowo:

Przygotowanie tarty:
  • Z obu mąk, ricotty, masła, soli szybko zarobiłam ciasto.
  • Ja robiłam to malakserem, można posiekać ręcznie nożem i szybko zarobić.
  • Owinęłam ciasto w folię i na 15 minut włożyłam do zamrażarki.
  • Tylko pilnujcie czasu aby ciasto nie zamarzło.
  • Formę natłuściłam masłem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek grubości 3 - 4 mm i wyłożyłam nim dno tarty,  usuwając nadmiar a zostawiając brzeg ok. 2 cm.
  • Resztę ciasta zagniotłam w kulę i włożyłam do lodówki.
  • Spód nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Wyjęłam ciasto z piekarnika a na dnie rozprowadziłam powidła.
  • Pozostałe ciasto rozwałkowałam i nakryłam spód z powidłami.
  • Na wierzchu z reszty jeszcze wykroiłam romby.
  • Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze 25 minut tak aby wierzch się zrumienił.
  • Upieczoną i przestudzoną tartę posypałam cukrem pudrem z erytrolu.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Alstremeria

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger