niedziela, 13 marca 2022

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką

Pyszna zupa na talerzu. 
Pożywna, treściwa, odżywcza, idealna na wiosenne przesilenie. 
Dostarczy organizmowi wiele przyjemności.
Polecam gorąco.
Zupa gulaszowa.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 suszone kapelusze podgrzybków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Do podania:
  • kwaśna śmietana 18 %
  • natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
  • W dużym garnku zaczęłam od podsmażenia mięsa na maśle klarowanym aż się zrumieniło i stworzyło grudki.
  • Posypałam mięso mąką i smażyłam jeszcze chwilę.
  • Wyjęłam mięso z garnka a na oleju dalej podsmażyłam najpierw pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pokrojone śliwki.
  • Warzywa pokroiłam w kostkę i smażyłam zaraz po cebuli.
  • Potem dodałam do garnka koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki orze wszystkie przyprawy.
  • Gotowałam 5 minut, po czym wlałam wino i gotowałam aż prawie całe odparowało.
  • Wtedy dolałam bulion, włożyłam usmażone mięso i gotowałam 30 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam na talerzu z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Bolesławcu woj. łódzkie

4 komentarze

  1. Dawno nie robiłam gulaszowej. Śliwki nigdy nie dodawałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. jestem ciekawa, nigdy takiej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger