poniedziałek, 14 marca 2022

Kruche ciasteczka cytrynowe

Dobrych ciasteczek nigdy dość.
Do kawy czy herbaty, u mnie do czystka takie małe ciasteczko to super przekąska.
Można je pozlepiać marmoladą lub twardym dżemem, będzie znakomicie.
Ciasteczka cytrynowe.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • marmolada
Przygotowanie ciastek:
  • Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodałam żółtka, zmiksowałam.
  • Dodałam skórkę otartą z wyparzonej cytryny, wlałam sok z cytryny i dalej ucierałam aż masa stała się jednolita.
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy maślanej, wyrobiłam na gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto rozwałkowałam na placek grubości 5 mm i foremką wykrawałam małe ciasteczka - u mnie romby.
  • Ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół do zrumienienia ciastek czyli ok. 10 - 15 minut.
  • Wystygnięte ciastka można przekładać marmoladą.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Kórniku woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger