sobota, 5 lutego 2022

Pikantne, pieczone warzywa z Bagnoregio

Bagnoregio - umierające miasto  we Włoszech, w regionie Lacjum, w prowincji Viterbo.
Przepis pochodzi z książki Diany G. Armstrong "Gdzieś na południu Toskanii".
Warzywa są soczyste, aromatyczne, po prostu pyszne, musicie spróbować koniecznie.
Będziecie piec warzywa ciągle bo to uzależnienie 😋
Pieczone warzywa.

Składniki: 8 porcji
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 cukinie
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średni por 
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżych ulubionych ziół - u mnie bazylia, natka pietruszki, koperek 
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie warzyw:
  • Papryki pokroiłam w krążki, tak samo jak fenkuła.
  • Bakłażana i cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
  • Bakłażana posoliłam i odłożyłam na 15 minut.
  • Potem go osuszyłam ręcznikiem papierowym.
  • Cebulę i pora pokroiłam w krążki.
  • Warzywa wrzuciłam do brytfanki, polałam oliwą, posypałam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami i rękoma dokładnie natarłam wszystkie warzywa mieszanką.
  • Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Podałam warzywa z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Przepis z książki "Gdzieś na południu Toskanii"
"Podróże małe i duże"
Bluszczyk kurdybanek

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger