niedziela, 19 grudnia 2021

Chleb pszenno - gryczany

Dziś kolejny pyszny bochen chleba  z łuską gryczaną i chrupiącymi nasionami złotego lnu.
Chleb jest pachnący z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką, będzie idealny na świąteczny stół.
Polecam gorąco.
Chleb z łuską gryczaną.

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 310 g mąki pszennej T 750
  • 25 g łuski gryczanej
  • 35 g nasion złotego lnu
  • 8 g soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 300 g wody
  • olej do spryskania wierzchu
  • nasiona lnu złotego do posypania wierzchu

Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam mąkę, łuskę gryczaną, sól, drożdże i złoty len.
  • Potem wlałam do miski z suchymi składnikami wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam masę chlebową do foremki, wyrównałam wierzch, spryskałam olejem i posypałam złotym lnem.
  • Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 90 minut.
  • Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger