niedziela, 19 grudnia 2021

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka

Przepis na te delikatne i pyszne kuleczki znalazłam na blogu u Diany.
Jak napisała Diana różnie się je nazywa na świecie ale pojawiają się przeważnie na blogach w okresie świątecznym.
Są kruche i delikatne i mocno orzechowe, idealne na zimowe dni.
Myślę jednak że o innej porze roku będą tak samo wyśmienite.
Polecam zróbcie koniecznie.
Śniegowe kuleczki.
Składniki: ok. 50 ciasteczek
  • 150 g obranych orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia

Przygotowanie ciastek:
  • 100 g orzechów zmieliłam na mąkę a resztę czyli 50 g posiekałam.
  • Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
  • Dodałam do masła sól i mąkę i zagniatałam.
  • Na koniec dodałam wszystkie orzechy.
  • Zagniotłam jednolite ciasto.
  • Z ciasta urywałam małe kawałeczki i robiłam kulki.
  • Układałam je na talerzach i włożyłam do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ciastka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 12 - 15 minut.
  • Nie mogą być rumiane tylko lekko zmienić kolor.
  • Po lekkim przestudzeniu kulki obtaczałam w cukrze pudrze.
  • Po upływie 15 minut ciasteczka ponownie obtoczyłam w cukrze pudrze.
  • Pierwszy raz cukier będzie się lepił i wchłaniał w kulki a drugim razem osiągnęłam efekt śniegu.
  • Można przechowywać w szczelnym słoju do 2 tygodni.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Mewa Śmieszka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger