czwartek, 16 września 2021

Makaronowa zapiekanka z halibutem

Pyszny wędzony halibut, tłusty ale z tym dobrym, najlepszym tłuszczem dla organizmu więc jedzmy go na zdrowie.
Tym razem włożyłam go do zapiekanki i to był wspaniały pomysł.
Zapiekanka jest delikatna, pachnąca i pyszna.
Polecam gorąco.
Zapiekanka z halibutem.

Składniki:
  • 200 g wędzonego halibuta
  • 200 g makaronu szpinakowego
  • 100 g ostrego dojrzewającego sera
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 100 ml mleka
  • 3 jaja L
  • sól morska
  • dużo pieprzu świeżo mielonego
  • duży pomidor
  • oliwa czosnkowa do spryskania
  • oregano - świeże listki
Przygotowanie zapiekanki:
  • Ugotowałam makaron szpinakowy w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
  • Obrałam rybę ze skóry i ości.
  • Starłam na grubych oczkach tarki ser.
  • Pomidora pokroiłam w plastry.
  • Mleko wymieszałam ze śmietanką i jajami.
  • Doprawiłam do smaku solą i dużą ilością pieprzu świeżo mielonego.
  • Formę spryskałam oliwą czosnkową i na dnie ułożyłam makaron, równą warstwą.
  • Na makaronie wylądowały plastry pomidora.
  • Potem ułożyłam rozdrobnione kawałki ryby.
  • Całość zalałam masą płynną: jaja + śmietanka + mleko z dodatkami.
  • Teraz posypałam całość startym serem.
  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam przez 20 - 30 minut.
  • Po upieczeniu posypałam świeżymi listkami oregano.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jeżówka purpurowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger