czwartek, 23 września 2021

Leczo węgierskie

 Przepisów na leczo jest mnóstwo ale na to klasyczne węgierskie niestety mniej.
Dodajemy do lecza pieczarki, kiełbasę cukinię ale to nie jest klasyczne węgierskie leczo.
W klasycznym leczo mamy paprykę, kiełbasę, cebulę, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, smażymy wszystko na smalcu, koniec.
Zapraszam zatem na pyszne leczo.

Składniki:
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 nieduże kiełbaski - ja miałam śląskie
  • 4 duże pomidory
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej ostrej
  • sól morska
  • szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie lecza:
  • Papryki obrałam i pokroiłam na duże kwadraty.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Kiełbaski pokroiłam w talarki.
  • Na smalcu podsmażyłam kiełbaski, potem dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Dodałam paprykę, smażyłam 5 minut.
  • Potem dodałam pomidory pokrojone w kosteczkę, przecier pomidorowy i gotowałam 15 minut.
  • Na koniec doprawiłam obiema paprykami, solą i cukrem.
  • Podałam z grzankami z razowego pieczywa, można podać z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger