sobota, 3 lipca 2021

Grillowane warzywa - szaszłyki drobiowe

Dzień Grillowania przypada na 2 maja, chyba zapomniałam go uczcić i dzisiaj nadrabiam 😉
Zapraszam dziś na grillowane, aromatyczne, pyszne warzywa a dla mięsożerców szaszłyki drobiowe.
Wszyscy będą zadowoleni i zjedzą ze smakiem.
Zapraszam na grillową ucztę.

Składniki: 4 - 6 porcji
  • 2 cebule
  • 200 g papryczek Padrón
  • 1 mała cukinia
  • 250 g brązowych pieczarek
  • olej ryżowy do skropienia
  • sól morska
  • mieszanka przypraw ognista
  • 4 papryczki mini kolorowe
Szaszłyki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
Do podania:
  • sos sezamowy
  • chutney z mango

Przygotowanie szaszłyków:
  • Mięso umyłam, pokroiłam w paski i zamarynowałam w oleju i sosie sojowym, odstawiłam na 15 minut.
  • Potem grillowałam - ja na płycie grillowej aż się zrumieniły, obracając ze wszystkich stron.
Przygotowanie warzyw:
  • Papryczki Padrón grillowałam w całości, lekko je skopiłam tyko olejem.
  • Jak się zgrillowały posypałam je solą gruboziarnistą.
  • Mini papryczki przekroiłam na połówki, wyjęłam gniazda nasienne, skropiłam olejem i posypałam mieszanką ognista przypraw.
  • Tak samo cukinia, na plastry wzdłuż, olej i przyprawa.
  • Pieczarki poprzekrawałam na ćwiartki, tak samo cebule, skropiłam olejem i posypałam mieszanką ognistą.
  • Grillowałam ze wszystkich stron aż warzywa się zrumieniły.
  • Podałam z sosem sezamowym i chutneyem z mango.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Młyn nad Grabią w Brzeskach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger