piątek, 25 czerwca 2021

Zapiekanka z cukinii

Latem takie dania to miód na serce, lekkie i pożywne zarazem.
Ja dodatkowo używam do zapiekania kombiwaru i dzięki temu nie nagrzewam za bardzo kuchni jeśli nie jest to konieczne a danie jest smaczne i zdrowe.
Oczywiście można zapiekać w piekarniku, nie ma przeszkód.
Zapiekanka z cukinii.

Składniki:
  • 1 spora cukinia
  • 250 g sera żółtego - ja dałam Mimolette i Gouda
  • 80 g chorizo w dużych plastrach
  • oregano świeże

Przygotowanie zapiekanki:
  • Cukinię umyłam, osuszyłam i wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
  • Grube chorizo pokroiłam w plastry.
  • Sery starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Na dnie naczynia ułożyłam plastry cukinii, plastry chorizo i posypałam serem.
  • Następna warstwa tak samo: cukinia, chorizo, ser.
  • Między warstwami posypywałam listkami oregano.
  • Zapiekałam w kombiwarze w 180 C przez 30 - 40 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Konwalia majowa

6 komentarze

  1. Zapiekanka wyglada apetycznie. Byc może przygotuję ją na obiad w przyszłym tygodniu .W ostatnim czaise szukam raczej lżejszych wegetariańskich propozycji obiadowych i unikam dań mięsnych i cięzkostrawnych. W takie gorące dni nie ma się ochoty na jedzenie.

    Już nie mogę się doczekac swojej własnej cukini z ogródka. Jedno z moich ulubionych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię. Twoja zapiekanka wygląda pysznie.
    Miłego, relaksującego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam , czy na dno odrobinę wody się nie daje ??

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger