Deser jest niebiańsko pyszny i zachwyci każdego, jeśli jednak podajecie go dzieciom, trzeba zrezygnować z Amaretto a kawę naturalną zastąpić np. inką.
Bezy do deseru warto zrobić wcześniej i przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Tiramisu z bezą.
Składniki: 6 pucharkówBezy:
- 3 białka
 - 210 g cukru drobnego
 
Tiramisu
Krem:
- 3 żółtka duże
 - 350 g serka mascarpone
 - 350 ml śmietanki kremówki 30%
 - 4 - 5 łyżek cukru lub ksylitolu
 
Syrop:
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
 - 1 łyżka cukru lub ksylitolu
 - 90 ml likieru Amaretto - opcjonalnie
 
Dodatkowo:
- 1 op. biszkoptów podłużnych
 - kakao do posypania
 - w.w bezy
 
Bezy:
- Białka w temperaturze pokojowej ubiłam na sztywną pianę.
 - Potem dodawałam po łyżce cukier i dalej ubijałam.
 - Każdą następną łyżkę cukru dodawałam dopiero jak poprzednia się rozpuściła.
 - Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe bezy.
 - Suszyłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut a potem zmniejszyłam temperaturę do 130 C i suszyłam 90 minut, następnie dosuszałam w 100 C przez 15 minut.
 
Krem:
- Żółtka zmiksowałam z cukrem na białą puszystą masę.
 - Śmietankę zmiksowałam z mascarpone na puszystą masę a potem dodawałam po łyżce ubite żółtka, wymieszałam na najmniejszych obrotach miksera.
 
Syrop:
- Zaparzyłam kawę rozpuszczalną i jeszcze do gorącej wsypałam cukier, wymieszałam i wystudziłam.
 - Dodałam Amaretto.
 
Tiramisu:
- Biszkopty połamałam na kawałki, umoczyłam je w kawie i ułożyłam na dnie pucharka - 2 biszkopty.
 - Teraz nałożyłam po 2 - 3 łyżki kremu, posypałam kakao, położyłam pokruszone beziki.
 - I cały proces zaczęłam od nowa: biszkopty maczane w kawie, krem, kakao, beziki.
 - Wierzch posypałam kakao.
 - Wstawiłam do lodówki do stężenia i aby biszkopty namoczyły się dobrze na 2 godziny.
 
Przepis kuchni włoskiej, pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.