niedziela, 27 czerwca 2021

Chińszczyzna w kilka minut

Jak zrobić szybkie danie chińskie? pytacie często.
Dziś dam dla wszystkich szybką receptę na przepyszne danie w chińskim stylu.
Będzie szybko i zdrowo, zaczynajmy.
Danie w stylu chińskim.

Składniki:
  • garść grzybów mung
  • nieduża cukinia
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plastry mięsa wieprzowego od schabu
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru marynowanego
  • czarny sezam do posypania
  • 90 g kiełków fasoli mung
  • 100 g makaronu ryżowego tagliatelle
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • szczypior do posypania

Przygotowanie dania:
  • Makaron zalałam słoną, wrzącą wodą i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut.
  • Grzyby namoczyłam również w słonym wrzątku na 30 minut, potem odcedziłam i pokroiłam w paski.
  • Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w półplasterki.
  • Szalotkę i czosnek, pokroiłam w kostkę.
  • Posiekałam imbir, odcedziłam kiełki bo miałam z puszki.
  • Schab pokroiłam w paski i wymieszałam z sosem teriyaki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso, kilka minut, zdjęłam z patelni.
  • Teraz na tym samym oleju podsmażyłam czosnek i szalotkę, potem cukinię i grzyby, smażyłam na dużym ogniu 5 minut.
  • Dodałam ponownie mięso, kiełki, posiekany imbir, smażyłam 2 minuty.
  • Na koniec dodałam odcedzony makaron, wymieszałam, rozłożyłam na talerze.
  • Posypałam posiekanym szczypiorem i czarnym sezamem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn nad Nerem w Małyniu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger